Mellan – inledning och första kapitlet

Vilken del av dig har du hittills matat? 

Det är oftast inte kapitlen själva i livet som ger de största förändringarna, utan det som händer före, mellan eller efter de kapitel som varit avgörande på något sätt. Därför börjar boken med ett avsnitt redan innan första kapitlet som ger dig en viktig pusselbit att ta med dig in i ditt reflektionsarbete. Här i mellanavsnittet vill jag göra dig medveten om en otroligt viktig insikt du behöver bära med dig framåt. – Vilken del av dig som du hittills oftast matat.

Det finns mycket klokskap och kunskap bland indianerna. En vacker och tänkvärd historia som kan hjälpa dig till reflektion, lyder:

En indian satt och pratade med sitt barnbarn.
Han sa, – I alla människor bor det två vargar som slåss.
Den ene är ond. Fylld av ilska, fruktan, missunnsamhet, avundsjuka, sorg, arrogans,

självömkan, lögn, överlägsenhet och egoism.
Den andra är god. Fylld av glädje, fred, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit.
– Vilken varg vinner, frågade barnet.
Den du matar, svarade den gamle. 

 

Innan du läser vidare

vill jag inspirera dig att reflektera över det den gamle indianen berättade för sitt barnbarn. Se på dig själv med ocensurerade ögon, även om det som kommer fram kanske svider. Dock inte med kritiska ögon, för det leder dig inte framåt på ett positivt sätt. Att vända blicken inåt och verkligen se på sig själv med en icke dömande, men naket granskande blick för att upptäcka de saker vi gör i vårt eget liv som inte leder oss dit vi vill gå, är som att ta av sig en sko som ger oss skavsår. Att vi tar av skon betyder ju inte att vi inte kan gå i skor igen. Det betyder bara att vi byter ut den sko som skaver till en sko som vi kan gå stadigare, bekvämare och gladare i.

 

Fundera över vilken varg du hittills mest matat i; –

Självkänsla

Självbild

Självförtroende

Kärleksförhållanden

Familjeförhållanden

Vänskapsförhållanden

Kollegiala förhållanden

Ekonomi

Jobb/karriär

Ledarskap/självledarskap

 

Två saker som är avgörande för om du ska kunna skapa något annat än du hittills dragit till dig är; –

 • Att du inser att ditt liv och dina resultat är ditt eget ansvar till 100%
 • Att du är villig att axla det ansvar och arbete som krävs för att göra andra val än de du hittills gjort gällande det som inte är till belåtenhet i ditt liv

 

 

Se på dina val hittills.

Genom den här korta boken kommer du bli medveten om hur de hänger ihop med dina resultat – fast på ett sätt du förmodligen inte vetat om innan. För att komma ifrån ett ogillat läge till ett önskat, måste man sluta fylla sitt liv med ursäkter varför det är som det är. Sluta skylla på andra eller på yttre omständigheter. Sluta gnälla över oönskade resultat och bli villig och nyfiken på att undersöka vad VI SJÄLVA kan göra – tänka – känna annorlunda för att få de resultat vi vill ha.

 

På jobbet

Jag vill inspirera dig att ta en stund att tänka på dina medarbetare ur ett mer personligt perspektiv. Har du hittills fått några tecken som visar vilken varg du kan gissa dig till att de oftast matar? Vad ger informationen du får fram för insikter?

 

Varje dag får vi en ny chans att göra andra val som kan ge oss andra resultat.

Om du i vissa delar av livet upprepat får resultat du inte gillar, betyder det att du fortsätter göra val både tankemässigt, känslomässigt och handlingsmässigt, som uppenbarligen inte leder dig dit du vill komma! Fundera på om du aktivt dagligen väljer att tänka, känna och handla på ett sätt som inte kan bjuda in något annat än det du nu får.

Det räcker inte med att tänka annorlunda om du gör samma sak som innan.

Det hjälper inte att göra annorlunda om du känner och tänker på samma sätt som innan.

Du kommer förstå varför lite längre fram i boken. Du behöver få med dig hela trion om du ska se de resultat du önskar.

 

På jobbet

Ja, – det är samma sak där. Om du leder dina anställda på samma sätt, skapas samma resultat. Om de tänker – känner – handlar på samma sätt, skapas samma resultat!

 

Om du vill ha andra resultat, kan du/ni inte fortsätta leva, tänka, känna och göra på ett sätt som inte gör det möjligt för dig/er att skapa en förändring eller en förädling. Ofta har vi en ganska klar bild om vem eller vad som ligger som ansvarig för att det inte blir som vi vill ha det. Det är inte helt ovanligt att vi inte vänder blicken inåt i den frågan. Därför vill jag utmana dig att fundera över:

Privat: Vad skyller du på att du inte är där du vill att du ska vara i de områden som inte är till belåtenhet?

Jobbet: Vad skyller Du/Ni på att ni inte är där du vill att ni ska vara i de områden som inte är till belåtenhet?

Privat: Vilka omständigheter ser du ligger som ansvariga för att du inte är där du vill att du ska vara?

Jobbet: Vilka omständigheter ser du ligger som ansvariga för att ni inte är där du vill att ni ska vara?

Klokskaper

”Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat.”

Albert Einstein

 

Vem är ansvarig?

Om du inte svarar – jag själv – på den frågan, är jag väldigt glad över att du läser min bok just nu. Jag vill ge dig som läser stöd och inspiration att fokusera om. Att förstå vikten av att axla ansvaret för ditt eget liv – även fokusmässigt, hur du väljer och vad de valen genererar. Du kommer få helt andra resultat framåt, om du vänder blicken inåt och frågar dig själv, – vad har jag gjort eller inte gjort hittills och vad kan jag göra annorlunda framåt.

 

Vad vill du?

Om det inte fanns några hinder, om trollstaven helt låg i dina händer och om du helt bortser från dina levnadsreferenser hittills.

 1. Vad skulle du vilja skapa i ditt liv?
 2. Hur skulle du vilja att det var?
 3. Vad är dina preferenser?
 4. Vad är perfekt för dig?
 5. Hur ser ditt drömliv ut?
 6. Hur skulle ditt liv se ut och fungera om det var helt optimalt?

Vet du hur ditt mest optimala liv ser ut överhuvudtaget, eller har du bättre koll på livet du inte vill ha. På resultaten du inte vill ha.

 

På jobbet

Hur skulle jobbet och ditt ledarskap fungera om det var helt optimalt? Har du funderat över det riktigt ingående någon gång? Har du funderat på det nyligen? Hur skulle kommunikationen fungera?

 1. Mellan dig och de anställda
 2. Mellan de anställda
 3. Mellan de anställda och era kunder

Vad är det för känsla du vill sprida, som ska genomsyra hela gruppen? Vet du det? Och har du lyckats att förankra den tillräckligt så den är en hållbar verklighet som hela tiden omskapas med rätt fokus och i rätt energi?

 

Vilken historia väljer du att berätta om ditt liv?

Vilken historia berättar du för dig själv gång på gång? Vilken berättar du för din familj och dina vänner? Använder du ditt förflutna som referens som du skapar din framtid utifrån? Om du svarar ja på den frågan, – Är ditt förflutna en bra referens att bygga vidare ditt liv på? Eller håller ditt förflutna fast dig i ett ogillat, stagnerat och/eller låst läge? Då är då och nu är nu. Oavsett hur livet sett ut hittills, kan du skapa en helt ny historia framåt. Men inte genom att bära med dig din historia som en referens för vad du inte vill ha!

Generellt är vi bättre på att bära med oss referenserna från det som hänt som varit dåligt eller kanske till och med förfärligt, än att plocka med oss referenserna från det som varit fantastiskt. (du kommer säkert ihåg våra sju grundläggande emotioner) Vad har DU i ryggsäcken som är den sanning du skapar vidare ditt liv utifrån? Är det en sanning som du gagnas av att bära med dig? Tycker du att den hittills lett dig dit du vill komma och det med en bra känsla i magen? Den sista frågan är faktiskt avgörande viktig. Läs vidare så kommer du förstå.

 

På jobbet

Vilka referenser plockar du oftast fram på jobbet? Vilka plockar dina medarbetare fram lättast? Vilka pratas det mest om i fikarummet? Vilket fokus är mest aktivt på arbetsplatsen generellt? Det som verkligen fungerar och är positivt, eller är det mer fokus på problemlösning och det som är irriterande och ickefungerande? Självklart behöver man se de problem och utmaningar som finns och vara lösningsorienterad. Både livet och arbetslivet bjuder konstant på utmaningar av olika dignitet, men om man inte är medveten om att man för sin egen och sina resultats skull behöver balansera detta med att fokusera på allt det som är bra, som fungerar, – då binder man onödigt ris åt sin egen rygg. Sett genom ett par energiglasögon. Leder frågorna dig till någon ny insikt?

 

Du har ALLT att vinna på att tänka igenom och sortera i de här begreppen först, innan du tar tag i resten

För genom att bli medveten om de här frågorna, får du direkt på dig ett par andra glasögon, vilka kommer öppna upp ditt sinne för att se nya vägar att skapa fler gynnsamma resultat.