6 Kapitel 6

Tillit, tilltro och positiva förväntningar

Utan dessa tre komponenter försvåras och förlängs vägen till dina mål, oavsett vilka de är. Den här är en magisk trio. Den här trion är avgörande för att skapa livskvalitet, harmoni och glädje. Vad står motsatsen till dessa för, för känsla? Vi leker lite med orden:

Motsatsen till tillit, – tvivel

Motsatsen till tilltro, – misstro

Motsatsen till positiva förväntningar – negativa förväntningar

 

Då fortsätter vi leka. Hur känns det här i magen?

– När jag jobbar på att nå mina mål drivs jag av:

1) Tvivel

2) Misstro

3) Negativa förväntningar

Oftast är det ju inte en medveten handling, men detta blir ändå konsekvensen av att fastna i att fokusera på svårigheter längs vägen, om man hårdrar det.

Om du ser på det ur ett energiperspektiv och försöker lokalisera vilken frekvens dessa tre motsatser lägger sig och börjar jobba på, – vad finner du? Hur kan detta fokus bli ett vinnande fokus?

Ja men, kanske den verklighetsanknutna säger nu till sitt försvar, man kan väl inte bara gå omkring och låtsas som att allt bara är guld och gröna skogar… Nej, självklart behöver vi leva våra liv med verklighetsanknytning, och inte uppe i det blå. MEN, och det skriver jag med versaler. – Vi behöver ändå skapa en känsla som tunar in rätt frekvens, eftersom det är avgörande för vilken magnet vi blir. Attraktionslagen är som sagt inte värderande. Bara en spegel!

 

Hur går vi då runt problemet?

Gör upp med dessa tre. Ta tag i dem, se vad de står för, ruska om dem ordentligt. Låt inte dem äga dig, äg dem istället. Vänd upp och ned och ut och in på dem och gör upp en plan! Gäller det dina anställda har du nu ett nytt verktyg att använda dig av, ett nytt sätt att angripa ett oönskat felfokus genom det energiperspektiv du fått till dig.

Här är ett sätt att titta på och ta udden av tvivel, misstro och negativa förväntningar.

 

Tvivel:

 1. Varför tvivlar jag på att jag kommer klara det här?
 2. Är det bara jag som tvivlar, eller har jag fler runt mig som eldar under mitt tvivel?
 3. Har de rätt? Vem avgör om de har rätt eller inte? Vad avgör om de har rätt eller inte?
 4. Är det som ÄR ett statiskt tillstånd, eller går det att förändra?
 5. Har någon annan klarat det jag vill åstadkomma innan mig/oss? Har många gjort det?
 6. Hur stor är sannolikheten att även jag/vi kan göra det?
 7. Vad har de gjort för att klara det?
 8. Vad kommer krävas av mig/oss för att klara det?
 9. Har jag/vi det som krävs?
 10. Om inte, vad kan jag/vi göra för att öva upp/skapa det som krävs?

 

Hur skiftar jag/vi från tvivel till tillit:

Ta reda på fakta och gör en handlingsplan där du/ni möter varje typ av tvivel med genomtänkta startåtgärder som leder framåt i den önskade riktningen. Det är avgörande viktigt att leda energierna i rätt riktning och hela tiden landa i att ha fokus på och njuta av vägen till de önskade resultaten. Inte att fastna i problemen på vägen. Det kan tyckas som en ordlek, men det är en viktig ordlek då det ligger en känsla bakom orden och känslan är regerande för resultatet.

 

Misstro:

 1. Vad är det som visar på att jag/vi inte kan klara det?
 2. Varför skulle jag/vi inte klara det jag/vi vill uppnå?
 3. Finns det några verklighetsanknutna faktorer som påvisar att det inte kommer gå?
 4. Om ja, vilka? Vad kan jag/vi göra åt dem?
 5. Vad har jag/vi att vinna på att misstro min/vår egen kapacitet?
 6. Var kommer misstron ifrån? Är det tack vare gamla referenser?
 7. Ger dessa referenser mig/oss styrka och klarhet, eller urholkar de mig/oss och binder de fast mig/oss vid att frukta gamla resultat?
 8. Är det bara jag som misstror min egen kapacitet, eller har jag fler runt mig som bekräftar min känsla?
 9. Har de rätt? Vem avgör om de har rätt eller inte? Vad avgör om de har rätt eller inte?
 10. Är det ett statiskt tillstånd, eller går det att förändra? Hur?

 

Hur skiftar jag/vi från misstro till tilltro:

Ifrågasätt misstron. Misstron är bara en känsla. Du kan välja vilka känslor du låter påverka dig. Vägra att låta dig styras av misstro på din egen kapacitet! Påminn dig själv om vägen mellan det du inte kunde förut men kan nu. Påminn dig om att det går. Tvivel utgår oftast utifrån känslan att vi inte kan, eller ser HUR än, därför tvivlar vi. Men vi föddes inte med en cykel i baken… Vi har alla lärt oss cykla! Först kom vi inte en meter själva. Vi hade ingen styrning på varken cykel, trampor eller balans. Men de flesta av oss fick hjälp. Någon hjälpte oss att hitta balansen, att titta på vägen istället för på tramporna. Att känna in hur fort vi var tvungna att trampa för att inte välta. Du kunde inte det till en början, men du kan det med all säkerhet nu. Bara för att du inte är fena på något – än, betyder inte att du behöver känna misstro. Det betyder bara att du behöver öva. Ha tilltro till att du kommer klara det om du bara får öva först.

 

Negativa förväntningar:

 • Varför förväntar jag mig något som jag inte vill ha?
 • Vad händer om jag börjar förvänta mig motsatsen av det jag önskar?
 • Om jag tänker på alla stora kvinnor och män som nått sina mål, förväntade de sig att det skulle gå åt skogen, – eller att de skulle komma i mål.
 • Vad förväntar sig Zlatan och Marta när de går ut på plan?
 • Vad förväntade sig Stenmark när han intog slalombackarna? Hur tänkte Björn Borg?
 • Vad tror du Charlotte Kalla fokuserade på när hon så heroiskt vände sin insats på tremilen 2015 då hon gick från att vara totalt utmattad till pånyttfödd medaljör. – I dag fick jag slita. Jag åkte på krafter som inte fanns, sa Charlotte Kalla efter loppet. Tror du hon hade fokus på att tvivla på sin styrka och uthållighet? Misstro sin kapacitet? Förvänta sig att det skulle gå åt fanders? Knappast! Utan de magiska tre hade hon inte nått ända fram. Hon utgick ifrån att det skulle gå, fast allt visade på motsatsen. Hon visste att det gick, för hon plockade fram rätt referenser. Hon berättade att ett tag hade hon bara fokus på att ta sig till nästa vätskekontroll. FOKUS! Och vägen till mål, kraftigt uppdelad i små görbara delmål.

Vad är då skillnaden mellan dig, dina kollegor och dessa världsberömda idrottsmän och kvinnor? Ingen, om man ser det ur ett energiperspektiv! Attraktionslagen är inte värderande, de jobbar bara med det fokus vi ger den att jobba med.

Så vad är skillnaden mellan dig och dem om man hårdrar det? – Troligen ert fokus! Vad är skillnaden mellan dig och Donald Trumph – fokus och tillit! (Även om jag absolut inte på något sätt sympatiserar med denna man, så är han ändå ett strålande exempel på vad som händer när man har dessa parametrar på plats) Steve Jobs? – fokus och tillit! Oprah? – fokus och tillit! Men det är en parameter till.

 

Klokskaper 

”Om man lyfter blicken så ser man inga gränser. ”

Japanskt ordspråk

 

Gör upp med bilden av vem du är och vad du kan åstadkomma,

– Det vill säga om det inte är en bild som gagnar dig! Hur du ser på dig själv. Alla de som jag räknat upp här, vad tror du att de har för bild av sig själva? Tror du de ser sig som en hundra procentig möjlig vinnare, eller som vem som helst som bara haft tur några gånger? Tror du att de uppfattar sig själva som människor som vet att de kan nå sina mål. Som tycker att de är värda att nå sina mål. Att de inte känner att det är pinsamt eller att de drabbats av storhetsvansinne för att de har höga målsättningar som de dessutom tror sig själv klara av, utan ser det som en självklarhet i sina egna liv. Hur tror du dina medarbetare ser på sig själva? Det finns en massa människor precis som Trumph som ser sig som hundra procentiga vinnare, men som i den känslan även blir vidriga att ha och göra med. Som går över lik för att komma dit de vill. Som inte skyr några som helst medel för att nå framgång. Som äter människor och som helt saknar empati. Det är inte den känslan eller den typen av människa som jag far efter att inspirera folk att växa till. Det är det vi behöver komma ifrån, för det söndrar mycket av samhället och människorna däri. För det finns ett annat sätt. Att ta ansvar för vem man är och väljer att vara och för vad man sänder för energi runt sig, Att göra det möjligt att få den positiva känslan att vara ledande istället för paniken, stressen och känslan av att hela tiden ha kniven mot strupen, kan skapa en harmonisk framgång. Som i sin tur även leder till harmoniska relationer och ett harmoniskt samhälle.

 

Vem ser du dig själv som?

Vilken typ av människa är du? Vad är du kapabel till? Är du en människa som kan skapa stordåd, eller är du en människa som förmodligen kommer gå genom livet som vem som helst? Förmodligen inte det sistnämnda eftersom du nått en chefsposition och med all säkerhet har ett starkt mål med var du är på väg. Men hur högt känns det naturligt och görligt för dig att från där du nu är, att seriöst ha som mål?  Om du struntar i att fokusera på ditt mål utifrån var du är, – och vad som ÄR troligt och görligt, skulle du kunna sträcka dig långt utanför din egen perception? Utanför din trygga sfär. Skulle DU tro på att det är möjligt? Skulle du hårdnackat hålla fast vid din dröm, fast de runt dig inte kunde tänka lika storvulet som du? Eller skulle du låta dig påverkas av de runt dig med lägre ambitioner? Skulle du ge dem rätten att förminska dina drömmar? Och kan man drömma stort men ändå aktivt jobba på att skapa en harmonisk framgång som springer ur hjärtat, – inte ur huvudet. Absolut! Visst går det, men inte på det sätt som de flesta hittills närmat sig framgång.

Det är den här nya vägen jag brinner för att visa.

Hur högt vill du inspirera dina anställda/medarbetare att gå? Finns det utrymme för dem att växa i företaget både personligen såväl som i hierarkin? Vad händer om man inte vågar låta sina anställda växa för att man är rädd för att förlora dem när de vuxit och vill gå vidare? Vad händer om man vågar låta sina anställda växa och hela tiden ser till att det finns sätt att gå vidare? Eller ser nyttan av att man får igång ett positivt momentum genom att göra det som leder alla vidare i en positiv energi och till positiva resultat.